Gå videre til innhold
Nå kan man teste seg selv for klamydia på campus Tromsø. Dørene er merket med rosa klistremerker.
Nå kan man teste seg selv for klamydia på campus Tromsø. Dørene er merket med rosa klistremerker.

Pressemelding -

Nå kan du sjekke deg for klamydia på campus

Samskipnaden har i samarbeid med sosialmedisinsk senter (SMS) satt opp tre selvtestingsstasjoner på UiT campus Tromsø.

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjoner blant unge opptil 25 år. Tromsø er på norgestoppen når det gjelder antall smittede. Ubehandlet kan klamydia føre til nedsatt evne til å få barn og gjøre at man lettere kan bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex, og kan hos mange være helt symptomfri. Dermed kan du være smittebærer uten å vite det.

— Vi er veldig glade for å ha fått til selvtesting på campus, for vi tror terskelen for å teste seg da blir lavere. Vi ser at klamydiatallen blant unge går opp, og dermed blir det ekstra viktig å ta vare på sig egen seksuelle helse, påpeker prosjektansvarlig helsesøster Randi Elisabeth Olsen.

Når bør du teste deg
Du bør teste deg for klamydia etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, eller du har ett eller flere symptomer på klamydia.

Hvordan foregår en selvtest
Selvtestingsstasjonene er inne på merkede toaletter. Testen for gutter består i en enkel urinprøve, mens jenter fører en spesiell q-tips inn i skjeden. Prøvene legges så i en konvolutt og legges i ei postkasse. Alt foregår inne på toalettet, så testen kan gjennomføres helt diskret. Prøvene blir hentet inn av helsesøster og du får svar innen et par uker dersom testen viser at du har klamydia. Dersom du ikke hører noe på denne tiden, betyr det at testen var negativ. Det er viktig å huske på at det gjerne tar minst to uker fra smittetidspunktet til sykdommen slår ut på en test.

Hvor er selvtestingsstasjonene
Selvtesten foregår inne på merkede toaletter utenfor Universitetsbiblioteket, på MH-bygget og oppe på Kraft Sportssenter. Toalettene er merket med runde, rosa klistremerker. 

Selvtesting har vært mulig en god stund på campus Narvik, og nå er det planer om å også rulle ut prosjektet i Harstad og Alta. 

Emner

Regions


Norges arktiske studentsamskipnad er velferdsorganisasjonen for de 16000 studentene som er tilknyttet UiT – Norges arktiske universitet og UNIS Universitetsstudiene på Svalbard.

Vår oppgave er å sørge for gode rammer i studietida slik at studentene opplever mestring, trivsel og trygghet. Det gjør vi gjennom tilbud om studentboliger, rådgiving, barnehager, mat og drikke, idrett og studenthus. Vi har alltid studenten i fokus.

Samskipnaden har omkring 450 ansatte, og våre tilbud er tilknyttet campusene i Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, Svalbard og Tromsø.

Kontakter

Sarah Yttermo Reibo

Sarah Yttermo Reibo

Pressekontakt Kommunikasjonssjef +47 91 84 81 20
Grete Sterri Kristoffersen

Grete Sterri Kristoffersen

Pressekontakt Administrerende direktør Ledelse 415 48 541

For studenten

Norges arktiske studentsamskipnad er velferdsorganisasjonen for de 16000 studentene som er tilknyttet UiT – Norges arktiske universitet, Fagskolen og UNIS Universitetssenteret på Svalbard.

Vår oppgave er å sørge for gode rammer i studietida slik at studentene opplever mestring, trivsel og trygghet. Det gjør vi gjennom tilbud om studentboliger, rådgiving, barnehager, mat og drikke, idrett, studenthus og studentliv. Vi har alltid studenten i fokus.

Samskipnaden har omkring 450 ansatte, og våre tilbud er tilknyttet campusene i Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, Svalbard og Tromsø.

Norges arktiske studentsamskipnad

Teorifagbygget Hus 2
9037 Tromsø, Harstad, Narvik, Alta, Hammerfest, Longyearbyen
Norge